Menu

TOP 5 vaaralliset sairaudet

 

Mitkä ovat ihmiselle vaarallisimmat sairaudet? Yleisesti ottaen krooniset sairaudet ovat suurin uhka nykypäivän ihmisille.

Tässä niiden top 5:

5. Alemmat hengitystieinfektiot

Hengitysteiden infektioita ovat muun muassa mykoplasman aiheuttamat infektiot, keuhkokuume, nielutulehdus, erilaiset flunssat sekä yskä. Myös Suomessa hengitystieinfektiot ovat suuri kuoleman aiheuttaja erityisesti lapsilla ja vanhuksilla.

Tupakointi lisää alempien hengitysteiden infektioiden riskiä. Hengitysteiden infektiot ovat maailman yleisimpiä infektioita, mutta vain harvat tartunnan saaneet kuolevat suhteessa infektion saaneiden määrään.

4. Krooniset keuhkosairaudet

Kroonisista keuhkosairauksista yleisimpiä ovat emfyseema eli keuhkolaajentuma ja keuhkoputkentulehdus, sekä astma. Keuhkosairauksien riskitekijöitä ovat passiivinen ja aktiivinen tupakointi.

Krooniset keuhkosairaudet ovat vaarallisia, sillä esimerkiksi akuutille keuhkoputkentulehdukselle on mahdollista saada hoitoa, mutta keuhkolaajentumassa keuhkorakkulat venyvät ja kuolevat. Tällöin keuhkojen hapenottokyky huomattavasti pienenee, joka pidemmällä aikavälillä voi johtaa vakaviin seurauksiin.

3. Diabetes

Diabetes on krooninen elintapa- ja perinnöllisyyssairaus, jonka yhä useammat kehittävät elämänsä aikana huonojen elintapojen takia. Esimerkiksi liikalihavuus on suuri riskitekijä kakkostyypin diabeteksen laukeamiselle kehossa.

Jos diabetes jää hoitamatta, on riski verensokerin heittelyn aiheuttamaan kuolemaan korkea. Diabetes voi johtaa myös moniin muihin tappaviin sairauksiin esimerkiksi munuaisissa.

4. Syöpä

 

Maailmanlaajuisesti pelätty syöpä on toisella sijalla vaarallisimpien ja tappavimpien tautien listalla. Syöpä käsittää kaikki erilaiset kehon huonolaatuiset, eli nopeasti kasvavat ja elimistössä leviävät kasvaimet. Näistä Smiling women wearing pink and ribbons for breast cancer on white backgroundtappavimpia ovat rintasyöpä sekä eturauhassyöpä. Aggressiivisen eli nopeasti leviävän syövän hoito on haasteellista, ja pitkälle kehittyessään syöpä yleensä ottaa koko elimistön haltuunsa.

Syöpäriskiä pienentääkseen on syötävä paljon puhtaita vihanneksia ja hedelmiä sekä omega3-rasvahappoja, ja vältettävä stressiä. Syöpäriskiä nostavat erityisesti savustetut ja käristetyt ruoat, tupakointi, saasteet ja liiallinen punaisen lihan syönti.

5. Sydän- ja verisuonitaudit

Monia saattaa yllättää, että vielä pelättyä syöpääkin enemmän ihmisiä kuolee vuosittain erilaisiin verisuonitauteihin. Verisuonitaudit ovat elämäntapasairauksia, jotka kehittyvät vähitellen vuosikymmenien saatossa, ja ovat maailmanlaajuisesti tappavien tautien tilastojen kärjessä.

Sepelvaltimotautiin kuolee vuosittain maailmanlaajuisesti noin 7.5 miljoonaa ihmistä ja aivohalvaukseen lähes yhtä paljon. Verisuonitaudit ovat kuolemaan johtavien sairauksien kärjessä myös Suomessa.

Verisuoniston kunnossapitämiseen ja verisuonitaudeilta välttyäkseen on syötävä terveellisesti ja liikuttava paljon. Yksi asia minkä jokainen voi helposti tehdä verisuoniensa hyväksi on lisätä ruokavalioon omega3-rasvahappoja.