Menu

Kuinka torjua kausiflunssaa?

 

Kausiflunssa on jokavuotinen riesa töissä käyville, opiskelijoille, äideille, pienille lapsille, vanhuksille – eli lähes kaikille. Flunssa tarttuu erittäin helposti, ja on yksi yleisimmistä syistä jäädä kotiin töistä tai koulusta. Flunssaviruksia on olemassa lukuisia erilaisia, ja sen lisäksi näillä viruksilla on kyky muuttaa ulkomuotoaan.

Kehon muistissa on vain jo koettujen flunssien aiheuttamat virukset ja jokainen näistä poikkeava virus tai vanhan viruksen muutos on kehon vastustuskyvylle täysin uusi haaste. Tämän takia flunssa iskee kerta toisensa jälkeen yhä uudelleen ja yleensä juuri niinä aikoina, kun vastustuskyky on matalimmillaan. Vältä tänä vuonna sairastelu ja torju kausiflunssa näiden vinkkien avulla.

Vahva vastustuskyky on paras suoja flunssaa vastaan

 

Kun pidät vastustuskykysi vahvana, kehosi jaksaa taistella tehokkaammin tauteja vastaan. Vaikka flunssavirus tarttuisikin, vahva vastustuskyky nujertaa viruksen ennen oireiden Sick Family Lying In Bed At Homesyntymistä, tai ainakin lieventää oireita huomattavasti.

Parhaimmillaan vastustuskyky on, kun kehosi saa riittävästi lepoa ja ravinteita. Pyri siis nukkumaan ainakin 7 tuntia yössä, ja koosta suurin osa aterioistasi erilaisista hedelmistä ja vihanneksista. Suoliston kunnolla on myös paljon tekemistä vastustuskyvyn kanssa, joten kuka tahansa, joka haluaa pitää flunssan loitolla, hyötyy vahvoista maitohappobakteerivalmisteista kausiflunssan aikana.

Huolehdi myös riittävästä D-vitamiinin saannista. Nämä ovat flunssantorjumisvinkkejä, joita myös lääkärit noudattavat.

Puhtaus pitää pöpöt loitolla

Käsien ja pintojen puhtaus on tärkeää erityisesti flunssa-aikana. Pese käsiä monta kertaa päivässä, erityisesti tultuasi takaisin kotiin julkiselta paikalta ja ennen syömistä. Kun samassa taloudessa on flunssatartunnan saanut henkilö, puhdista kaikenlaiset käyttöesineet, kuten näppäimistöt ja kaukosäätimet, huolellisesti ja usein. Myös käyttöpinnat kaipaavat jatkuvaa puhdistusta, kuten ovenkahvat, vetimet sekä pöytien pinnat.

Vältä jättämästä käytettyjä nenäliinoja pinnoille. Kaikilla näillä keinoilla pyritään pyyhkäisemään flunssavirus mennessään, sillä virus voi elää pinnoilla pitkiäkin aikoja, ja lisää näin tartuntariskiä. Lisää vinkkejä kodin puhdistamiseen flunssan aikana löydät täältä.

Tunne itsesi ja kehosi

Flunssantorjunnassa tärkeää on myös tuntea itsensä ja kehonsa. Jos työpäivän aikana kehossasi alkaa tuntua flunssan merkkejä, peruuta illan ohjelma, hae kaupasta flunssantorjunta-arsenaaliisi täydennystä, kuten esimerkiksi sitruunoita, hunajaa ja mausteista ruokaa, ja lepää loppuilta. Jos mahdollista, hyppää kuumaan kylpyyn ja mene aikaisin nukkumaan. Lepo ja ravinto ovat tärkeitä, jotta kehosi saisi kaiken mahdollisen avun taisteluun flunssaa vastaan.