Menu

Liike on lääkettä

Liikunta on monille suomalaisille iloa tuottava harrastus, mutta myös keino ennaltaehkäistä monia sairauksia. On päivänselvää, että säännöllisellä liikunnalla pystyy ehkäisemään monia elämäntapasairauksia, joista monet ovat suomalaisten kansantauteja; sydän- ja verisuonitaudit sekä ylipaino ja siitä aiheutuva 2-tyypin diabetes.

Nykyajan työelämä vaatii myös melko lailla hyviä istumalihaksia ja paikallaan pysytään pahimmillaan jopa useita tunteja. Siksi onkin tärkeää, että tauoilla ei käytäisi tupakalla, vaan venyteltäisiin ja juotaisiin vettä kahvin sijaan. Istuminen on edelleen vaarallista, vaikka pyrkisitkin liikkumaan muuten mahdollisimman paljon, eli ainoa tapa vastustaa istumisen haittapuolia on istua mahdollisimman vähän. Pitkittynyt istuminen töissä vaikuttaa myös negatiivisesti vireystilaan ja siksi olisikin hyvä jos töitä voisi tehdä seisaaltaan esimerkiksi säädettävän pöydän ääressä. Näin oma työtehokin paranee.

Liikuntaa kannattaa harrastaa ulkona niin paljon kuin vain mahdollista, sillä nykyajan työ ja kotiarki vaativat sen verran paljon sisällä oloa, että säännöllinen happihyppely on jäänyt monilta kokonaan pois sitten kouluaikojen. Raitis ilma virkistää kuin kahvi konsanaan ja sen avulla jaksat taas hieman pidempään. Myös sisäilmassa kiertävät mikrobit tulee tuuletettua pois, kun edes osa toimiston väestä käy ulkona tauoilla.

Laadukkaat välineet avuksi

Kun sitten haluat liikkua, paras mahdollinen liikunta on sellaista, jossa olet oman kehosi painolla mukana eli esimerkiksi kävely, hölkkä ja erilaiset joukkuepelit. Älä siis pyöräile tai ui. Kävelyssä ja hölkässä kannattaa valita virtaviivaisen kevyet, mutta myös tyylikkäät vaatteet, jollaiset saat aim’n -verkkokaupasta kätevästi muutamalla klikkauksella. aim’n sopii loistavasti suomalaiseen makuun ja käyttöön, sillä vaatteet on suunniteltu viileisiin ja märkiinkin sääoloihin, mutta juoksu onnistuu ihan yhtä hyvin myös helteellä.

Hyvistä urheiluvaatteista kannattaa pitää huolta, jotta niitä ei tarvitse ostaa kuin vain kerran. Yksi laadukkaan urheiluvaatteen tunnusmerkki on se, että sitä ei tarvitse pestä mitenkään ihmeellisesti pesulassa. Tällaisia ovat myös aim’n -vaatteet, jotka voi pestä helposti. Kannattaa olla käyttämättä huuhteluaineita ja mikäli haluat päästä eroon hien hajusta, käytä mieluummin etikkaa.

Muista myös lepo ja ravinto

Liikunnan vaikutukset eivät rajoitu vain aktiiviseen liikuntaan. Ravinto ja lepo ovat yhtä tärkeitä ja auttavat saamaan liikunnan tuloksia paremmin näkyviin. Lihas kehittyy myös levätessä sen jälkeen, kun olet tullut lenkiltä. Happihyppelyn lisäksi kannattaa myös varmistaa, että aivot saavat tarpeeksi unta, eli noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa, jotta saat ajatuksesi nollattua kunnolla ja aivosi pystyvät prosessoimaan päivän aikana kerättyä tietoa.

Hyvä ravinto on monipuolista ja säännöllistä. Kannattaakin siis välttää napostelua aterioiden välissä ja syödä ainoastaan silloin kun on sovittu. Aterioiden yhteydessä kannattaa nauttia ne herkut, sillä vaikkapa kiisseli tai kuivakakku on parempi nauttia heti ruuan jälkeen kuin sitten pari tuntia myöhemmin, jolloin on se riski, että alat napostelemaan aterioiden välissä. Suomalaiset saavat myös auringosta melko vähän D-vitamiinia, joten etenkin talviaikana sitä kannattaa ottaa purkista. Monesti muitakin vitamiineja ja hivenaineita kannattaa ottaa purkista, eli on parempi hankkia heti alkuun monivitaviinitabletteja, joista saa myös hivenaineet. Valitse kuitenkin mieluiten sellainen merkki, josta saat mahdollisimman lähelle 100 % päivän suositeltavasta annostuksesta, sillä myös liiallinen vitamiinien saanti voi olla haitallista.