Menu

Pukeutuminen sairaaloissa

 

Sairaalakäyntiin voi olla monia syitä. Toisinaan tie sairaalaan käy synnytyksen takia, toisinaan taas leikkaukseen. Usein oma keho ei vaadi sairaalahoitoa, mutta ystävän tai perheenjäsenen joutuminen sairaalaan vie meidätkin osastolle vierailun merkeissä.

Usein sairaalaan menevää voi mietityttää, mitä käynnille kannattaa pukea päälle. Tarkat pukeutumissäännöt saat soittamalla sairaalaan, mutta tästä artikkelista saat yleisiä ohjenuoria pukeutumiseen erilaisille sairaalakäynneille.

Synnytyslaitokselle mukavia vaatteita

Kun vauva päättää tulostaan, voi sairaalaan lähteminen vaatia nopeita toimenpiteitä. Tällöin vaatteidenvaihtoon ei välttämättä ole aikaa, mutta ei hätää: synnytysosastolla puetaan usein päälle sairaalan antama kaapu, eikä omista vaatteista tarvitse huolehtia synnytystilanteessa. Jos mieluummin pidät yllä omia vaatteitasi synnytykseen asti, pakkaa mukaan mukavia kotivaatteita, kuten aamutakki, aamutossut ja oloasuja.

Sairaalassa vauva puetaan sairaalan vaatteisiin. Kotiinlähtöä varten on joka tapauksessa parasta olla mukana vaatteet omasta takaa niin äidille kuin vauvallekin, jotka läheisiä tai puolisoa voi pyytää hakemaan kotoa. Lue täältä lisävinkkejä, mitä synnytysosastolle kannattaa pakata mukaan.

Suosi mukavia vaatteita leikkauksessa

 

Kun sairaalareissusi syynä on leikkaus, pue päällesi rennot ja mukavat vaatteet. Asun tulisi myös olla puhdas. Jotkut sairaalat Male patient wearing pyjamas lying in bed with head propped up against pillow. Recovering in hospital.antavat leikkaukseen ylläpidettäväksi sairaalan kaavun, mutta jos haluat pitää omia vaatteita ylläsi myös leikkauksen ajan, varmista, että ne ovat mahdollisimman käytännölliset leikkauksen kannalta.

Mikäli kyseessä on esimerkiksi jalkaleikkaus, pue päällesi leveälahkeiset ja joustavat housut. Jos aiot pitää yllä omia vaatteitasi leikkauksen aikana, on syytä ottaa huomioon, että vaatteille saattaa päätyä nesteitä tai verta leikkauksen aikana. Pakkaa siis mukaasi myös toinen vaatekerta kotiinlähtöä varten.

Kun tulet vieraaksi, jätä parfyymi kotiin

Sairaalassa vierailevalle on myös olemassa muutamia pukeutumissuosituksia. Osastolle saapuessasi jätä takkisi ja muut päällysvaatteet naulakkoon huoneen ulkopuolelle. Jalkineet, esimerkiksi converse kengät voi yleensä pitää jaloissa sairaalassa vierailun ajan.

Jätä parfyymin laitto väliin ennen sairaalaan tuloa, sillä paikalla voi olla hajuherkkiä niin potilaiden kuin henkilökunnankin keskuudessa, jotka voivat saada vahvoista hajuista allergisen reaktion. Tästä syystä kukkien tuomista potilaalle tuliaisiksi on myös hyvä välttää.