Menu

Tekoäly osana terveydenhuoltoa

Kun puhutaan tekoälystä, niin ensimmäisenä saattaa tulla mieleen ajatteleva tietokone, jonka kanssa voidaan keskustella tai pelata vaikkapa shakkia. Tästä mielikuvasta huolimatta, tekoäly vaikuttaa meidän jokapäiväiseen arkeemme. Esimerkiksi liikennevaloja ohjaa eräänlainen tekoäly ja jos käytät Googlen Translate palvelua vieraiden kielien kääntämiseen, käytät tekoälyä. Jo nyt on myös saatavilla, melko kalliita tosin Freedomrahoitus.fi, osittain itseään ajavia autoja. On siis luonnollista, että tekoälyä aletaan valjastaa myös terveydenhuollon puolella. Minkälaiset mahdollisuuden tekoälyllä on terveydenhuollon parissa?

Suomessakin apteekit ovat jo muutaman vuoden käyttäneet robotteja apunaan lääkkeiden kuljettamisessa varastosta apteekin tiskille. Tässä tapauksessa robotin etuna ihmiseen verrattuna on sen nopeus ja tarkkuus, siitä huolimatta, että varastossa on tuhansia lääkkeitä. Amerikan yhdysvaltojen San Franciscossa idea apteekkirobotista on viety seuraavalle tasolle. Siellä avattiin jo 2011 apteekki, missä työskentelee vain yksi robotti. Tämä robotti tarkistaa asiakkaan reseptin, vertaa sitä asiakkaan muihin lääkkeisiin varmistaakseen lääkeaineiden yhteensopivuuden ja toimittaa lääkkeen varastosta kassalle. Siinä missä ennen tarvittiin vähintään yksi ihminen, niin nykyään sen voi tehdä yksi, tekoälyllä varustettu robotti. Sen lisäksi, että tämä tulee halvemmaksi apteekin omistajalle, niin tämä robotti tekee myös vähemmän virheitä, kuin lihaa olevat kollegat. Ihan heti kaikki apteekkarit eivät kuitenkaan ole töitään menettämässä, mutta kuka tietää, mitä seuraavat kymmenen tai kaksikymmentä vuotta tuovat tullessaan.

Apteekkien lisäksi tekoäly on ottamassa isompaa osaa myös sairaaloissa. Aivan kuten apteekeissa, myös sairaaloissa lääkkeet pitää löytää varastoista ja toimittaa potilaille. Tämä avaa loistavat mahdollisuudet robotikaalle sairaaloissa. Tekoälyä on suunniteltu käytettävän myös helpottamaan potilaan ja avunantajien välistä kommunikointia, sekä auttamaan potilaita laboratoriotulosten ymmärtämisessä. Tulevaisuudessa potilaiden on mahdollista keskustella tekoälyn kanssa tuloksistaan, niin pitkään kuin haluavat, sen sijaan, että kiireinen lääkäri käy kertomassa tulokset kymmenessä minuutissa. Potilaiden auttamisen lisäksi tekoälyä voidaan käyttää myös lääkärien omana assistenttina, joka muistuttaa aikataluista ja auttaa potilastietojen hakemisessa. Tekoälyä on jo käytetty syöpien ja kasvaimien löytämiseen ja tunnistamiseen ja joissakin tapauksissa se on löytänyt syöpiä, mitä ihmislääkärit eivät huomanneet.

Tekoälyä voidaan käyttää melko mekaanisen työn lisäksi myös ennustamiseen. Google Flu Trends pystyy ennustamaan flunssa-aaltojen tulemisen jopa kymmenen päivää ennen terveydenhuollon virastoja. Se toimii seuraamalla tiettyjen tauteihin liittyvien hakusanojen esiintymistiheyttä Googlen hauissa. Jos tietty raja ylittyy ennalta määrätyn ajanjakson aikana, niin se pystyy päättelemään, että nyt on tulossa flunssaepidemia. Tälläisen ennustavan tekoälyn avulla pystyttäisiin tarpeen vaatiessa vähentämään tartuntojen määrää ja näin ollen säästämään tuhansia euroja terveydenhuollossa ja vähentämään työpaikoilla flunssasta johtuvien sairauspäivien määrää. Helpoin ja paras tapa säästää terveydenhuoltoon meneviä rahoja on nimenomaan ennaltaehkäisy ja tekoäly tarjoaa siihen erinomaiset työkalut.

Tekoälyn ja teknologian kehittyessä, myös henkilökohtaisen biodatan kerääminen tehostuu ja yleistyy. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää syke- ja askelmittarien käyttämistä. Kun sykkeen ja askelten mittaamiseen tarvittavista laitteista tuli rannekellon kokoisia, niin niiden käyttö yleistyi huomattavasti. Niiden avulla voidaan helposti tarkistaa nykyinen kunto ja seurata sen kehittymistä. Suunnitteilla onkin ihmisen muita arvoja, kuten verenpainetta, kehon lämpotilaa ja veren sokeripitoisuutta seuraavien laitteiden lisäämistä älylaitteisiin. Kun nämä jatkuvasti mitatut tiedot syötetään älykkäälle ohjelmalle, niin se pystyy toimimaan henkilökohtaisena lääkärinä ja tarpeen tullen tilaamaan apua, jos jotakin poikkeavaa tapahtuu. Kuten kaikessa muussakin, niin tekoäly antaa loputtomasti mahdollisuuksia myös terveydenhuollon parissa.