Menu

Piilolinssien liikakäyttö voi vaurioittaa silmää

Piilolinsseistä on kasvanut suosittu vaihtoehto erityisesti niille ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta halua käyttää silmälaseja. Vaikka piilolinssit ovatkin oikein käytettyinä erinomainen vaihtoehto korvaamaan perinteisiä silmälaseja, ei niiden käyttö kuitenkaan ole aivan yhtä yksinkertaista.

Liian pitkät käyttöajat vaarantavat silmän terveyden

Piilolinssien väärinkäytöstä koituneet silmäsairaudet ja muut komplikaatiot ovat viime aikoina lähteneet pienoiseen nousuun. Yksi huolestuttavimmista merkeistä on se, että monet ihmiset pitävät piilolinssejä silmässä kerrallaan aivan liian pitkään. Piilolinssien liian pitkä käyttöaika estää sarveiskalvoa saamasta tarpeeksi happea, jolloin silmän pintaan alkaa kerääntyä epäpuhtauksia.

Ensimmäistä kertaa piilolinssejä hankkiville silmälääkärin tulisi aina kertoa piilolinssien menettelytavoista. Silmät tulisi aina antaa totutella piilolinsseihin hiljalleen; yleensä piilolinssejä suositellaan käytettäväksi ensimmäistä kertaa päivässä vain 2-4 tunnin ajan, minkä jälkeen käyttöä voidaan pidentää hiljattain aina 10 tai jopa 12 tuntiin päivässä.

Piilolinssien käytössä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että päivän maksimaaliset käyttöajat vaihtelevat paljon ihmisestä riippuen. Siinä missä toisen silmät jaksavat piilolinssejä puoli vuorokautta, toinen voi alkaa tuntea pistelyä silmässä jo muutaman tunnin jälkeen. Silmää ja sen olotilaa tulisikin osata kuunnella tarkasti.

Herkkäsilmäiselle ja ensikertalaiselle usein paras vaihtoehto ovat kertakäyttöpiilolinssit. Nimensä mukaisesti kertakäyttöisiä piilolinssejä pidetään silmässä vain kerran. Kertakäyttölinssejä ei siis tarvitse puhdistaa, eikä myöskään säilyttää piilolinssikotelossa, sillä ne heitetään pois heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Kertakäyttöpiilolinssit ovat silmää hellivä vaihtoehto kiitos niiden korkean hygieniatason, sillä lyhyessä käytössä näiden linssien pinnalle ei ehdi kertyä silmän terveydelle haitallisia epäpuhtauksia.

Piilolinssien liikakäytön oireet ja seuraukset

Kuten yllä jo mainittiinkin, piilolinssien liikakäyttö estää silmän sarveiskalvon riittävän hapensaannin, jolloin pintaan alkaa kerääntyä tavallista enemmän epäpuhtauksia. Suurimmassa osassa tapauksista piilolinssien liikakäytön oireet voivat ilmaantua jo muutaman tunnin jälkeen piilolinssien pois ottamisesta. Jos piilolinssit päällä on nukuttu, oireet ilmenevät aamulla heti piilolinssejä vaihdettaessa. Liikakäytöstä johtuvia silmäoireita esiintyy kaikentyyppisten piilolinssien käyttäjillä, myös kertakäyttölinsseissä; tämän vuoksi silmälääkärin suosituksia tulisi aina seurata tarkasti.

Piilolinssien liikakäytön yleisimpiä oireita ovat silmien kipuilu ja hämärtynyt näkö. Hämärtynyt näkö johtuu yleensä silmän sarveiskalvon turvotuksesta, joka on seurausta hapenpuutteesta. Silmän kipu taas voi vaihdella lievästä voimakkaaseenkin kipuun, riippuen sarveiskalvon epiteelikudoksen tilasta. Kivun ja hämärtyneen näön lisäksi piilolinssien pitkäaikaisempi käyttö voi aiheuttaa sarveiskalvon haavaumia ja silmätulehduksia sekä johtaa silmän etukammion tulehdustilaan, jolloin silmä alkaa arastaa valoa.

Jos pitkäaikaiskäytön ensioireet jätetään huomiotta, voi silmän tulehdustila jatka pahentumistaan ja johtaa sarveiskalvon ohentumiseen ja sen herkkyyden vähentymiseen. Ohentunut sarveiskalvo ei pysty enää suojaamaan silmää ulkoisilta ärsykkeiltä samalla tavalla kuin normaali terve sarveiskalvo, jolloin silmän vammojen ja bakteeritulehdusten riski kasvaa. Joissakin tapauksissa pitkäaikainen piilolinssien väärinkäyttö voi johtaa näön heikkenemiseen ja harvoissa, mutta vakavissa tapauksissa jopa osittaiseen silmän sokeutumiseen.

Miten ehkäistä piilolinssien liikakäyttöä?

Nykyaikaiset piilolinssit ovat oikein käytettynä mukavat ja äärimmäiset turvalliset. Tärkeintä piilolinssien käytössä on aivan ensimmäiseksi silmän totuttaminen uuteen ja vieraaseen esineeseen, jotta silmän oma puolustuskyky ei ala sitä hylkiä. Vaikka piilolinssit ovat tänä päivänä ohuita ja lähes huomaamattomia, ei niiden maksimaalista käyttöaikaa saisi koskaan ylittää, vaikka oireita liikakäytöstä ei koskaan olisi ilmennytkään. Lopuksi vielä kannattaa muistaa, että itse piilolinssit eivät koskaan vaurioita silmää, tässä tapauksessa syypää silmien terveyden heikkenemiseen on piilolinssien väärinkäyttö.